Polski generał objął ważne stanowisko w dowództwie NATO

09 sie 2019

Gen. dyw. dr Piotr Błazeusz objął stanowisko zastępcy szefa sztabu ds. strategicznego rozwoju i przygotowań w Naczelnym Dowództwie Sojuszniczych Sil w Europie (SHAPE) w belgijskim Mons - poinformowały służby prasowe NATO.

Aktualnie jest to najwyższe rangą stanowisko w Strukturze Dowodzenia NATO zajmowane przez polskiego oficera. Jego kompetencyjny zakres odpowiedzialności obejmuje głównie planowanie strategicznego użycia sojuszniczych sił w operacjach NATO oraz UE, a także opracowywanie wojskowej strategicznej polityki, dyrektyw i procedur dotyczących sojuszniczych operacji.

Błazeusz będzie zajmował się też przygotowaniem NATO-wskiego Systemu Kodyfikacyjnego (NCS) i zadeklarowanych sił do bieżących oraz przyszłych operacji i oceną stopnia ich przygotowania. W skład jego obowiązków będzie wchodziło także programowanie, planowanie i prowadzenie szkoleń oraz ćwiczeń oraz udział w rozwoju zdolności w ramach procesu planowania obronnego NATO.

SHAPE to Naczelne Dowództwo Sojuszniczych Sił Europy. Znajduje się 5 km na północ od miejscowości Mons i ok. 70 km na południe od Brukseli, gdzie mieści się siedziba NATO.

SHAPE jest odpowiedzialne za koordynację operacji, podejmowanych przez siły zbrojne sojuszniczych państw.

Na czele SHAPE stoi naczelny dowódca sił sojuszniczych w Europie (SACEUR) generał Tod Wolters, który w tym roku zastąpił na tym stanowisku generała Curtisa M. Scaparrottiego. Zastępcą Woltersa jest brytyjski generał sir James Everard. Szefem sztabu SHAPE (COS) jest niemiecki generał Markus Kneip.

Misja Stowarzyszenia

Główne cele Stowarzyszenia to integracja, wzajemna wymiana doświadczeń i wiedzy oraz budowanie więzi między Polakami pracującymi w organizacjach i instytucjach międzynarodowych, a także umacnianie pozytywnego wizerunku Polaków zaangażowanych w działania na szczeblu międzynarodowym.

Latest news